Information om pågående förhandlingar

Vi vet att det finns många som är intresserade och följer vad som sker i våra avtalsförhandlingar med Måleriföretagen om Måleriavtalet. I detta avtalsextra ger vi en övergripande beskrivning av hur förhandlingsläget ser ut och vad som händer och sker.

Publicerad:

Vi har genomfört ett flertal så kallade kansliöverläggningar med Måleriföretagen, dessa sker mellan respektive organisations förhandlingsledningar. För förbundets räkning innebär det Peter Sjöstrand och Stefan Cedermark. Måleriföretagen har representerats av Stefan Olsson och Rolf Bladh. Syftet med att genomföra kansliöverläggningar är att förbereda de kommande realförhandlingarna som sker där varje organisation har sina respektive förhandlingsdelegationer på plats.

Målareförbundets förhandlingsdelegation består av Peter Sjöstrand, Stefan Cedermark, Linda-Li Käld, målarettan, Stefan Andersson, avdelning 2, Anders Andersson, avdelning 3, Roger Westman, avdelning 5, Michael Magnusson, avdelning 6 och Kristina Norlin, avdelning 10. Utöver dessa ingår även förbundskontorets samtliga ombudsmän.

Förhandlingsdeligationen

Förhandlingsdeligationen

Fotograf: Diana Oldenburg

Den 18-19 april genomfördes realförhandlingar i Stockholm, en omfattande genomgång av våra respektive yrkanden genomfördes samt inledande diskussioner om hur dessa ska kostnadsberäknas. I nuläget kan vi inte gå in i detalj på hur diskussionerna går kring de olika yrkande då dessa fortfarande är under pågående förhandling.

Måleriföretagen har framfört att deras viktigaste yrkanden är att få till förändringar om arbetstidens förläggning. Med detta innebär att de vill att det möjliggörs att utföra måleriarbete mellan klockan 05:00-20:00 samt möjlighet till 10 timmars arbetsdagar. De vill även utmönstra bestämmelsen om betald ledighet samt få till en arbetsgrupp som ska utreda mätningsavgiftens storlek och utformning, utifrån att de upplever dagens regelverk, där alla företag erlägger mätningsavgift oavsett om företaget mäter sina arbeten eller ej, är orättvis.

Målareförbundets viktigaste yrkanden är att få till ett avtal som ger reallöneutveckling, riktade höjningar i ackordsprislistan, utökad arbetstidsförkortning samt ökad pensionsavsättning.

Utöver detta har vi framfört att det i LO:s samordnade förhandlingar och i den märkessättning som förbunden inom industrin satt finns en låglönesatsning. Detta har även funnits vid tidigare avtalsrörelser men konstruktionen på dessa har då inte träffat våra avtalsområden utifrån att vi haft "för höga" genomsnittsförtjänster. Denna gång ser konstruktionen annorlunda ut vilket gör att vi har identifierat att vi träffas av densamma på servicearbetaravtalet. Vi har därför även yrkat på att detta ska gälla även för vår del.

Vi kommer nu att träffa Måleriföretagen med respektive förhandlingsdelegation på plats den 24 april, vilket är samma vecka som avtalet löper ut, vår målsättning är att vi ska lyckas med att teckna ett bra avtal innan dess.

Uppdaterad: