Fotograf: Dan Coleman

Anställ en lärling

För att måleribranschen och företagen skall få möjlighet att anställa duktiga målare behövs en bra lärlingsutbildning. Du som företagare är en viktig del i att bidra till detta genom att anställa och ge unga killar och tjejer möjligheten att utbilda sig till framtidens målare.

Fördelar
Måleriyrket har en lång tradition av lärlingsutbildning som sträcker sig ända ner till 1600- talet, givetvis har utbildningen förändrats genom åren, men i grunden bygger den fortfarande på att lärlingarna får en färdigutbildning i företag genom att arbeta tillsammans med utlärda målare som delger sina kunskaper och färdigheter. Du får en möjlighet att både hjälpa lärlingen till en bra utbildning och vara med att bidra till måleribranschens utveckling.

Hur gör man?
För att anställa en lärling skall du vända dig till Måleribranschens yrkesnämnd där du kan få hjälp och information om hur du ska gå tillväga. Du kan gå in www.malare.nu så kommer du direkt till rätt ställe för just detta. Du kan också vända dig till någon av Målareförbundets lokalavdelningar för information.

Anställningsvillkor
De regler som gäller för företag som vill anställa lärlingar hittar du i Utbildningsavtalet som är en del av Kollektivavtalet för Måleriyrket. Alla som är 19 år eller äldre kan anställas som lärling. Personer som är yngre hänvisas till gymnasiet (byggprogrammet inriktning måleri).

Innan du anställer en lärling måste lärlingens anställning godkännas av MYN.

Uppdaterad: