Här är ditt nya avtal!

Igår trettiofem minuter innan Målarnas lagda varsel skulle bryta ut tecknade Målarna och Måleriföretagen i Sverige ett nytt kollektivavtal för måleriyrket. Avtalet innebär ett antal förbättringar för Målarna.

Här är en sammanfattning av det nya kollektivavtalet för måleriyrket!

Publicerad:

Löneökningar

-          5,75 kr period ett och 4,50 kr period två

-          1000,50 kr /månad period ett, 783 kr /månad period två

-          Ackordslönerna ökar med 1,9 % period 1 och 1,7% period två

För oss har det varit viktigt att målarna får ett rejält tillskott i plånboken. Målarna har som bekant under hela våren och hösten inte tillhört den del av arbetskraften som har kunnat arbeta hemifrån. Trotts pandemin har hjulen fortsatt rulla och svensk ekonomi hållits flytande. Målarna är en bidragande faktor till detta och det ska synas i lönekuvertet. Den löneökning som vi nu har förhandlat fram innebär att de målare som arbetar på tidlön får minst 1 000 kr i löneökning per månad period ett och 783 kr period två.

 

Pensionssatsning

-          Tidigare och månadsvis inbetalning

Pensionsfrågan är oerhört viktig för oss och landets alla målare. Det är och har varit avtalsrådets högst prioriterade fråga efter lön i många år. Många på svensk arbetsmarknad lämnar ett helt arbetsliv för att in på bara skinnet känna det svenska pensionssystemets förfall. Det är inte ok. Det är därför oerhört glädjande att vi får till pensionssatsning som vi får i 2020 års avtalsförhandlingar. Pensionssatsningen innebär att inbetalning till tjänstepensionen ska ske tidigare i livet, från 22 års ålder för att vara precis. Inbetalningar kommer också framgent att ske månadsvis vilket innebär att alla de målare som tjänar över 41 750:- i månaden får en rejäl skjuts på inbetalningen genom att överskjutande delar ska betalas in med 30%. Den så kallade pensionsturbon.

 

Redovisning av pension på lönebeskeden

-          Arbetsgivaren ska månadsvis ska redovisa inbetalad pensionsavsättningar på lönebeskeden

Målarna har tillsammans med övriga LO-förbund länge drivit på för att få till månadsvis inbetalning av pensionspremier samt även att få till månadsvis ska redovisa inbetalad pensionsavsättningar på lönebeskeden. Nu har vi förhandlat fram att arbetsgivaren senast avtalsperiodens slut ska månadsvis rapportera avsättning till avtalspensionen och eventuella kompletterande pensionspremier. Detta är en förändring som kommer leda till att medlemmarna på ett bättre sätt kommer kunna följa vilka pensionsavsättningar som görs från arbetsgivaren. 

 

Höjd reskostnadsersättning

-          Från 18,50 kr till 20,50 kr

Att förbundet inte är nöjda med det reseavtal som är en del av kollektivavtalet kan inte ha undgått någon. Under 2016 års avtalsförhandlingar yrkade vi på en förändring mot bakgrund av den så kallade TYCO-Domen. 2017 gjorde vi samma sak utan framgång vilket gjorde att vi sa, och drev frågan i arbetsdomstolen. Tyvärr förlorade förbundet och domen föll till arbetsgivarnas fördel. Förbundet har med det inte givit upp kampen utan tar den istället i avtalsförhandlingarna. Det har vi nu gjort och trotts att vi inte är nöjda kan vi med viss tillfredställelse konstatera att målarna nu har en högre milersättning. Det är en av flera viktiga frågor och en ersättning som har legat still i många, många år. Det är en framgång att reseavtalet nu, sakta men säkert, närmar sig en kostnadsneutralitet för målarna.

 

Utökade permissionsregler

-          Mor- och farföräldrar anses som nära anhörig

Målarna lyckas att reglera permissionsreglerna efter det moderna familjelivet. Mor- och Farföräldrar anses numera vara nära anhörig. För oss har detta länge en självklarhet och en glädjande förbättring.

 

Harmoniserade löner för alla rostskyddsmålare

-          Höjda löner för rostskyddsmålarna

-          Lönen för rostskyddsmålare i grupp A § 3 Lönetabellen Rostskyddsavtalet, höjs med 3 kr / tim extra och harmoniseras med lönen för järnmålare enligt måleriavtalet

Rostskyddsmålarna har under en längre period legat på en lägre lönenivå än målarna. Detta gäller den högsta lönekategorin. Lönerna harmoniseras nu med garantilönen för måleriyrket. Målarna ser det som en ren och skär rättvisefråga som vi nu bär hem för landets rostskyddsmålare.

 

Betald ledighet för nyanställda

-          Bestämmelsen om betald ledighet justeras att inte omfatta egen uppsägning

Målarna har en helt unik avtalsbestämmelse där arbetstagare som nyanställs har rätt till betald ledighet under minst fem dagar. Måleriföretagen i Sverige har haft yrkanden på att helt utmönstra denna bestämmelse men de vill inte betala prismässigt för att göra sig av med bestämmelsen. Förbundet har dock hörsammat arbetsgivarsidans krav på att i vart fall  justera avtalsbestämmelsen till att inte omfatta ifall arbetstagare på egen begäran avslutat sin föregående anställning hos samma eller annan arbetsgivare i måleribranschen.

 

Utmönstring av servicearbetaravtalet

-          Avtalet har i och med att parterna tecknat det nya avtalet upphört att gälla

Målarna har under flertalet avtalsrörelser velat utmönstra det så kallade servicearbetaravtalet.

Skälet att vi vill utmönstra avtalet är för att vi alltför ofta hittat att servicearbetarna arbetar med måleri till en lägre lön. Det är för det första orättvist mot alla servicearbetare men också strategiskt dåligt för landets målare. Om branschen har ett avtal som missbrukas där arbetsgivare anställer människor för samma uppgifter till en lägre lön blir det avtalet lönedumpande. Det sätter med andra ord en låglönepress på målarnas löner. Det är just dessa två argument som byggt vår övertygelse om att avtalet måste utmönstras.

En övergripande majoritet av alla de som har arbetat som servicearbetare har utfört måleriuppgifter. Att de har gjort det till en lägre lön är uppåt väggarna tycker vi. Det är med andra ord inte sjyst mot varken servicearbetarna eller målarna.

Vi som fackförbund anser att våra kamrater som arbetar som servicearbetare har lika rätt att få sina avtalade rättigheter på precis samma sätt som våra yrkesmålare, bil- och industrilackerare. Det är därför vi först drivit på att få över servicearbetare till kollektivavtalet för måleriyrket. Vi värnar individerna som arbetar på servicearbetaravtalet. Det är arbetsgivarna som gör allt de kan för att sänka sina kostnader och de har länge använt servicearbetaravtalet som bräckjärn. Oavsett om person arbetar som yrkesmålare, bil eller industrilackerare eller materialarbetare ska vederbörande ha det som vi gemensamt överenskommit i kollektivavtalet.

Detta är en stor vinst för servicearbetarnas löner, målarnas trygghet och förbundets strategiska vidkommanden!

Förbundets yrkande var att servicearbetaravtalet skulle utmönstras under avtalsperioden och med det först upphöra sista april 2023. Förbundet hade i sitt yrkande två moment. Det först att införa ett anställningsstopp på avtalet från att det nya avtalet träder i kraft. Det andra är att parterna under avtalsperioden, 29 månader, gemensamt arbetar för att hantera de redan anställda servicearbetarna.  Vi kan tyvärr konstatera att Måleriföretagen i Sverige inte alls var villiga att gå med på en sådan lösning. Deras absoluta ståndpunkt var att avtalet skulle bort direkt. Det är inte svårt att förstå att de vill göra allt för att lägga över ansvaret på Målarna. Ett medskick till Måleriföretagen i Sverige är på sin plats. Vi har sedan avtalsrörelsen 2012 försökt få er att ta ert ansvar att sluta använda servicearbetarna som ett sätt att sänka arbetskraftskostnaderna. Hade Måleriföretagen hörsammat detta hade vi inte hamnat här, särskilt också att de sagt nej till en utfasning som syftade att inte skada företag och deras anställda.

-          Avtalet har i och med att parterna tecknat det nya avtalet upphört att gälla

-          Förbundet hade ett avtalsyrkande innehållande två moment, anställningsstopp och att parterna gemensamt under avtalsperioden skulle arbeta med utmönstringen, detta sade Måleriföretagen i Sverige nej till

-          Arbetsgivare har ansvaret att påbörja en process att hantera eventuella servicearbetare

-          Förbundet och dess avdelningar har initierat ett arbete att för sin del hantera processen ´

 

Ökat arbete för att motverka sexuella trakasserier

-          Utökat innehåll i BAM-utbildningen kopplat till sexuella trakasserier, genom att BAM-grundutbildning ökas från att omfatta 24-32 timmar till att omfatta 28-32 timmar

Förbundets inställning är glasklar, det är aldrig någonsin acceptabelt att det förekommer sexuella trakasserier på de arbetsplatser där våra medlemmar verkar. Tyvärr kan vi konstatera att detta förekommer på arbetsmarknaden i stort inom olika typer av branscher och att måleribranschen inte är ett undantag. Sexuella trakasserier förekommer på flera olika nivåer, mellan anställda på ett och samma företag, mellan arbetsledare/chefer och anställda på samma företag, mellan anställd och chefer i andra externa företag samt mellan anställd och kunder till såväl det egna företaget som externa företag.

Det är därför glädjande att vi nu kan meddela att vi förhandlat fram att alla skyddsombud i sin skyddsombudsutbildning ska få utbildning i förebyggande arbete mot sexuella trakasserier.

 

Månadslön Arbetsgrupp

-          Partsgemensam arbetsgrupp gällande månadslön

Arbetsgivarna har länge föreslagit ytterligare lönesystem. Vi kan konstatera att måleriföretagen i Sverige tidigare haft utmaningar i att formulera hur ett sådant lönesystem skulle kunna se ut. Inför årets förhandlingar har företagen försökt formulera ett krav på ett månadslönesystem. Förbundet är per definition inte kritiska till detta men gör analysen att ett nytt lönesystem behöver analyseras djupgående för att får en överblick över hur det skulle kunna fungera samt vilka konsekvenser det eventuellt skulle få för lönebildningen. Parterna är på grund av detta överens om att tillsätta en arbetsgrupp som under avtalsperioden skall se över om och hur ett månadslönesystem skulle kunna se ut. Parterna är inte överens om att införa månadslön.

För Målarna är lönebildningen en central fråga och vi kan aldrig acceptera att arbetsgivarna tillåts ha ensidig makt över lönebildningen då vi alla förstår att det endast skulle leda till underbudskonkurrens arbetare emellan. Våra medlemmar är värda mer än att stå med mössan i hand och tacka arbetsgivaren för det arbete som dem tillåts utföra.

 

Uppdaterad: