Målareförbundets ordförande Mikael Johansson

Målareförbundets ordförande Mikael Johansson

Fotograf: Peter Knutson

Politik som slår hårt mot våra medlemmar

– Överenskommelsen innehåller politik som drabbar många av förbundets medlemmar, säger Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Publicerad:

Den sakpolitiska överenskommelse som gjorts mellan S, MP, C och L, i syfte att göra det möjligt för Socialdemokraternas Stefan Löfven att bilda regering slår hårt mot våra medlemmar och kan få betydande konsekvenser på sikt. Vi ser det som en tydlig effekt av valresultatet, vilket gav en kraftig högermajoritet i riksdagen.

Uppgörelsen innehåller flera förslag som går rakt emot det vi drivit som fackliga krav i valrörelsen. Det handlar om arbetsrätt, a-kassan, välfärd, rättvisa och jämlikhet. Områden där tyvärr nyliberala krafter nu fått för stort utrymme. Det ger konsekvenser som innebär att klyftorna kommer att växa. Välfärden urholkas när vinsterna hamnar i skatteparadis och i privata direktörers fickor. Pressen på sjuka och arbetslösa fortsätter att öka. Detta är ingen politik som vi kan eller ska försvara.

I uppgörelsen sätter partierna sin förhoppning att parterna skall ta sitt ansvar och lösa frågor som etablering och arbetsrätt, då är det anmärkningsvärt att överenskommelsen skulle innebära skrotade krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnas för politiska förändringar i arbetsrätten. Detta kommer inte att underlätta för parterna, att göra en förhandlingslösning, och visar än en gång på det olämpliga att släppa in okunniga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor.

I överenskommelsen finns även några positiva inslag som satsningar på yrkesutbildningar, kompetensutveckling, ett första steg i införandet av familjeveckan. Där finns även satsningar på vår infrastruktur.

Vi har stor respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat.

Målareförbundet kommer aldrig att sluta bekämpa dålig politik för våra medlemmar, alldeles oavsett vilken regering som för fram dem.

Mikael Johansson, ordförande Svenska Målareförbundet

Uppdaterad: