1 av 3 MIRA-träffar

Fotograf: Jenny Störvold

MIRA i Mellannorrland träffade 30 % av de kvinnliga medlemmarna i avdelningen

Avdelning 10, Mellannorrland, har genomfört 3 MIRA-träffar på de större orterna Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund. Vi har nått ut till 21 stycken kvinnliga målare, vilket är 30 % av den kvinnliga medlemsmålarkåren i avdelningen. Vi tycker att det är ett fantastiskt resultat, speciellt med tanke på de stora avstånden i Mellannorrland.

Publicerad:

Under dessa träffar har vi haft försäkringsinformation från LO, presentation av yrkeskläder för kvinnor från olika märken, startat upp lokalt på dessa orter, diskuterat olika mötesformer och vad vi vill få ut av dessa träffar.

Kvinnorna ser positivt på den utveckling som sker just nu på yrkeskläder för kvinnor, det är verkligen på framfart. MIRA har många idéer och förslag på ändringar i de kläder som tagits fram vilket vi kommer att framföra till de olika leverantörerna. Nu återstår bara det fackliga jobbet på hemmaplan för oss. Vi måste få våra arbetsgivare att vara med på tåget och ge oss möjligheten till att ha kläder som passar oss. Många av kvinnorna upplever det som lite gruvsamt att behöva ta upp detta med sina arbetsgivare, men det ska de inte behöva vara.

MIRA har många idéer och förslag på ändringar i yrkeskläder

MIRA har många idéer och förslag på ändringar i yrkeskläder

Fotograf: Jenny Störvold

Öppna diskussioner under mötets gång var bland annat vad som händer när man som målare eller lackerare blir gravid, vilka risker som finns och vad arbetsgivaren ska hjälpa en med. Vi upplever att det hade varit bra om det fanns tydligare riktlinjer för vårat yrke vad som gäller vid graviditet. Vad har vår generella arbetsmiljö för påverkan på foster till exempel. En checklista på vilka färger som man inte ska målas med efterfrågades med. Målareförbundet har tagit fram en broschyr med övergripande information vad man som gravid målare bör tänka på men detta vill MIRA göra en mer djupdykande information om.

Vi har även pratat en hel del om acceptansen för kvinnliga målare, från bemötande från kunderna till ens kolleger. Vi ser ett mönster med att vi får brottas med kundernas okunskap om kvinnor i byggbranschen. Att man uppmärksammat blir bemött med att man inte är norm, det kan både vara positivt i den bemärkelsen:

"Men vad roligt att det kommer en tjej, då blir det ordentligt gjort."

Och negativt:

"Men ska du göra allt det här själv? När kommer den riktiga målaren?"

Så det är både högt och lågt. Vi tror att om vi synliggör kvinnorna offentligt i branschen så kommer det bli bättre i framtiden.

I och med träffarna har vi skapat lokala MIRA-nätverk med knutpunkt till Facebook där kvinnliga målare och lackerare kan lyfta frågor och problem samt stötta varandra i yrkeslivet. Det är en smidig väg att planera in framtida träffar och aktiviteter. Vi bröt även ner avdelningen på sektionsnivå och skapade chattgrupper på de större orterna. Vi har ett omfattande jobb framför oss med att nå ut till alla som inte var med på mötena. Är du kvinnlig målare eller lackerare och är bosatt i Jämtland och Västernorrlands län gå med i MIRA Avdelning 10 på Facebook.

Några av deltagarna på en av MIRA-träffarna

Några av deltagarna på en av MIRA-träffarna

Fotograf: Jenny Störvold

Vi ser ett stort engagemang hos våra kvinnliga medlemmar att vilja göra en förändring och engagera sig. Detta är ju väldigt positivt i vår strävan att uppnå våra mål.

Vi upplever att fördomarna, acceptansen och medvetenheten om oss kvinnliga målare ser väldigt olika ut beroende på var i landet vi bor och vilket företag vi jobbar på. Vi har en lång väg att gå för att bli helt accepterade inom branschen och vi kommer inte kunna göra detta själva.

Det räcker inte med att vi håller våra möten och pratar om problemen som finns. Vi måste ha våra kollegor i ryggen och vi måste sträva efter samma mål. Vi får inte heller glömma bort att arbetsgivaren har ett ansvar att verka för en jämställd arbetsplats. Vi vill i framtiden se samarbeten mellan parterna i frågan för att det ska tas på allvar.

Kristina Norlin & Jenny Störvold
MIRA-ansvariga i Avdelning 10

 

Vill du veta mer om MIRA?

Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA (Målinriktade, Inspirerande, Respekterade, Accepterade) finns för alla kvinnor inom lackering och måleri och arbetar för jämställdhet och mot diskriminering.

Vill du komma i kontakt med MIRA?
Vill du ha kontakt med MIRA hör i första hand av dig till din avdelning. MIRA har också en offentlig Facebookgrupp som är öppen att gå med i för den som vill vara med och diskutera och följa MIRA.

Gå till gruppen

Uppdaterad: