MIRA – Nätverk för kvinnliga målare och lackerare

MIRA är Målareförbundets kvinnliga nätverk där vi arbetar för jämställdhet och mot diskriminering.

Syftet med MIRA är att stötta och stärka våra kvinnliga medlemmar. Vi arbetar för en inkluderande bransch där medlemmar oavsett kön känner sig välkomna och väljer att stanna inom våra yrken. Ett led är att aktivt driva arbetet med att få bort machokulturen. Ett annat led är att arbeta för en jämställd fördelning bland förtroendevalda inom Målarna.
I detta vill vi också öka medvetenheten kring jämställdhet och uppmärksamma de problem våra kvinnliga medlemmar och förtroendevalda vittnar om. Vi ser att bristen på jämställdhet och konsekvenserna av detta påverkar vårt förbund i samma utsträckning och på samma vis som samhället i stort och ser det som vårt primära syfte att vara en del av Målarnas jämställdhetsarbete.

MIRA nätverket startade 2015 och har sedan dess fortsatt att utveckla sin verksamhet och att driva på för att kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter ute på våra arbetsplatser och i vår organisation.

Målet är att det ska finnas en MIRA-ansvarig i Målarnas alla avdelningar för att en kontakt nära medlemmarna ska finnas till hands. Den utåtriktade verksamheten sker till stor del integrerat med avdelningens aktiviteter till exempel genom deltagande vid avtalsövervakning eller vid branschutbildning. MIRA driver också egen verksamhet genom att exempelvis hålla kvällsträffar där kvinnliga medlemmar är välkomna och har ibland anordnat fackliga utbildningar för kvinnliga målare och lackerare.

Centralt har MIRA arrangerat en konferens för kvinnliga medlemmar årligen sedan nätverkets start. Konferensen är lika mycket ett tryggt rum för kvinnor att diskutera sin situation som en utbildning för engagemang in i vårt förbund.

Är du intresserad av att engagera dig eller veta mer om MIRAs arbete i stort kontakta din avdelning för hänvisning till MIRA-ansvarig

Uppdaterad: