Bra försäkring – krångliga regler

Vid förhandlingar är det alltid flera parter och ibland är man inte helt överens. Föräldrapenningtillägget är en jättebra försäkring och det är enkelt att ansöka om tillägget. Reglerna är däremot inte så glasklara eller moderna som vi på Svenska Målareförbundet önskar.

Information både i skriftlig och muntlig form varierar också, både till innehåll
och till tydlighet. Det finns potential till förbättringar, det håller vi med om.
Tills dess vi nått nya överenskommelser i avtal, vill vi ändå ge dig alla tänkbara
råd för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt föräldrapenningtillägg.

 

Så många dagar har du rätt till
Antalet dagar kan variera något, beroende på hur länge du har arbetat i företag som har kollektivavtal. Det gäller också att ta ut en sammanhängande period för att få ut maximalt. Du kan själv välja vilken period det ska vara. 

 

Föräldrapenningstillägg 180 dagar
Om du har varit anställd i minst 24 månader under de senaste fyra åren innan barnets födelse/adoption. Då får du föräldrapenningtillägg i upp till 180 dagar. Föräldrapenningstillägg upp till 60 dagar

Om du har varit anställd i minst 12 månader under de senaste fyra åren innan barnets födelse/adoption. Då kan du få föräldrapenningtillägg i upp till 60 dagar. I båda fallen gäller att det kan vara olika arbetsgivare, det är antalet månader som gäller samt att företagen har haft kollektivavtal under tiden som du varit anställd.

Se till att din arbetsgivare har kollektivavtal – det tjänar du på!

 

Dubbel vinst!
Du måste själv ansöka om pengarna hos AFA.
Samtidigt som du ansöker om föräldrapenningtillägg ansöker du automatiskt om avsättning till tjänstepensionen (premiebefrielseförsäkring). Det betyder att det räknas pensionspoäng under hela din föräldraledighet, även om inte din arbetsgivare betalar premien just då. Dubbel vinst med andra ord!

Du kan ansöka i förväg innan barnet är fött, om du till exempel har ett planerat datum för förlossningen (kejsarsnitt). Du kan maximalt ansöka om och få ersättning fram tills barnet är 18 månader.


Kontakta din avdelning i Svenska Målareförbundet för mer info!

Uppdaterad: