Frågor & Svar

Här samlar vi de frågor som vi ofta får. Frågorna har sorterats upp med underrubriker för att du enkelt ska hitta den information du letar efter.

Om du inte hittar svaret på din fråga här är du välkommen att kontakta din avdelning.

Välj kategori

Medlemskap

Arbetslös

  • Det är viktigt att du anmäler dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag eftersom a-kassan bara kan betala ut ersättning för dagar som du är anmäld hos dem.

    När Arbetsförmedlingen meddelat oss att du är arbetslös skickar a-kassan hem information till dig.

    Målareförbundets medlemmar tillhör Byggnads a-kassa. Fyll i blanketten "Anmälan om arbetslöshet" elektroniskt via Byggnads a-kassas e-tjänst Mina sidor. Du kan också fylla i den manuellt och skicka den till a-kassan i original.

    Mina sidor är din personliga sida där du via dator, smartphone eller surfplatta dygnet runt kan:
    • tidrapportera, det vill säga fylla i och skicka in dina kassakort
    • fylla i och skicka in vissa blanketter
    • se vilka handlingar vi fått av dig
    • se kommande och tidigare utbetalningar
    • e-posta våra handläggare och få svar direkt till Mina sidor

    Arbetsgivarintyg
    Du behöver skicka in arbetsgivarintyg för de tolv månader som du senast arbetat. Enklast är om du begär att arbetsgivaren fyller i arbetsgivarintyget på e-tjänsten arbetsgivarintyg.nu. Se till att din arbetsgivare skriver under arbetsgivarintyget.

    Om du studerat och studierna ligger efter eller mellan de tolv månaderna med arbete behöver du skicka in studieintyg och studieförsäkran. Studieintyg begär du från skolan/studieanordnaren.

    Om du bedriver, har bedrivit eget företag eller är delägare i ett företag behöver du skicka in arbetsintyg för företagare. Då ska du även bifoga vidimerade kopior från de tre senaste årens deklarationer. Detta gäller även om du har en vilande verksamhet.

    A-kassan behöver också kopia på anställningsavtal om du fortfarande arbetar eller har bytt anställning. A-kassan betalar inte ut ersättning utan gällande anställningsavtal.

    Välkommen att läsa mer på www.byggnadsakassa.se

  • Kontakta den avdelning som ligger närmast så hjälper de dig.

    Här kan du se vilken avdelning som är närmas dig samt hitta kontaktuppgifter.

Försäkringar

Kollektivavtal

Lärling

Arbetsgivare

Studier

  • På LO:s hemsida hittar du de utbildningar som vänder sig till dig utifrån din fackliga tillhörighet, var du bor i landet samt om du har fackligt uppdrag eller inte. Just nu finns 464 kurstillfällen i det totala utbudet.

    Sök kurser

  • Utbildning till Lackerare kan ske via:

    1. Gymnasieskola, fordonsprogrammet, inriktning karosseri. Treårig gymnasieskola och efter det följer två år som lackerare innan arbetet är fullbetalt.
    2. Företagsförlagd utbildning (vuxenutbildning)
  • Utbildning till målare kan ske via:

    1. Gymnasieskolan, byggprogrammet, inriktning måleri. En yrkesförberedande utbildning som efterföljs av färdigutbildning som lärling i företag. Totalt 6 800 utbildningstimmar.
    2. Individuell utbildning, om du är 19 år eller äldre och inte har gått byggprogrammet inriktning måleri kan du utbilda dig till målare som lärling i ett måleriföretag. Du får på egen hand försöka hitta ett måleriföretag som vill anställa dig som lärling. Innan lärlingsanställningen påbörjas ska måleriföretaget skicka in en anmälningsblankett till Måleribranschens Yrkesnämnd.

    Utbildning till målare avslutas med gesällprov och skall ske under utbildningsperioden mellan 5950 och 6 800 timmar.

Arbetsmiljö

  • Denna fråga har Målareförbundet drivit i flera avtalsrörelser. Målareförbundet anser att privata glasögon som förstörs i arbetet på grund av damm och färg ska ersättas av arbetsgivaren och den anställde ska inte behöva bekosta slitaget själv. Måleriföretagen anser inte att företagen skall stå för denna kostnad vilket innebär att målarna istället själva får göra det.

    Målareförbundet har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljöverket svarar, är arbetstagaren närsynt, översynt och/eller astigmatisk ligger anskaffandet och kostnaden för glasögon på individen eftersom hen har behov av sådana glasögon även i privatlivet. Men om det finns synergonomiska problem ska det prövas utifrån individens behov.

  • Måleribranschen har en kollektivavtalsuppgörelse gällande yrkesglasögon.

    • Anställd med nackbesvär eller andra besvär. vilka kan vara synergonomiska problem, beställer i vanlig ordning tid för läkarbesök vid företagshälsovård. Det kan även vara lämp­ligt i förebyggande syfte att denna kontakt tas i samband med planerat anskaffande av bifokalglasögon.

      Vad är bifokala glas?
      Bifokala glas är ett multifokalt glas som är slipade utifrån, ett för seende på avstånd i övre delen av glaset och ett för närseendet i nedre delen av glaset. Med en synlig uppdelning dem emellan.
      Ett progressivt glas är ett multifokalt glas som korrigerar din syn för seende på långt respektive nära håll. Glaset har en gradvis övergång mellan slipningen för de olika avstånden, det finns ingen synlig gräns emellan de olika styrkorna. De ser ut som ett enkelslipat glas.
    • Läkare fastställer lämplig behandlingsform/åtgärd. Om behov av särglas för arbetet föreligger utfärdar läkaren intyg därom.
    • I samråd med arbetsgivaren beställer den anställde därefter glasögon för arbetet hos optiker. 

    Arbetsgivaren ska i samråd med den anställde sedan beställa glasögon hos optikern. Arbetsgivaren betalar hela kostnaden för glasen samt för bågar upp till 350 kronor. Om den anställde vill ha dyrare bågar betalar hen mellanskillnaden själv.

     

  • Skyddsglasögon är personlig skyddsutrustning och ska anpassas efter individens behov. Om arbetet kräver skyddsglasögon ska arbetsgivaren alltid stå för kostnaden. Läs på säkerhetsdatabladet vad som gäller för de produkter som du använder.

  • Det kan tänkas mycket opraktiskt med vita byxor på en yrkeskår som hanterar färger hela dagarna. I synnerhet när man upplevt hur det tycks som om vita kläder har en förmåga att självmant dra åt sig allt som skapar fläckar.
    Förklaringen är enkel.

    Det har inte alltid varit kulörerna som varit målarens huvudsysselsättning. Tvärtom har det inomhus mestadels rört sig om just vitt. Vita tak, vita väggar, vita karmar, vita fönsterbågar och spackel. Det var först på 1970-talet som det blev modernt att måla väggarna med färg. Inredningsprogrammen på TV har på senare år hjälpt till att förstärka den trenden.

    En annan förklaring är också att man luttvättade sina overaller för att få dem rena och då funkade det naturligtvis inte med exempelvis blåkläder.
    Alltså är det först nu som det blivit opraktiskt med vita byxor på en målare.

    Fast om man tänker efter är det ju lika opraktiskt med svarta...

  • Alla produkter som en målare använder är kemiska produkter. Och nästan alla kemiska produkter beroende på vad de innehåller påverkar människan.

    Måleriprodukterna innehåller bland annat lösningsmedel, idag oftast vatten, bindemedel, konserveringsmedel, pigment m.m.
    Hur dessa ämnen påverkar människan är individuellt.
    Idag är det många målare som får allergier/eksem av konserveringsmedlen som finns i produkterna.

    Historiskt sett blev väldigt många målare lösningsmedelsskadade. Då var lösningsmedlet oftast lacknafta.

    1986 beslutade facket och arbetsgivarna gemensamt att vi enbart skulle använda produkter som innehöll vatten som lösningsmedel inomhus.
    Beslutet innebar att antalet målare med skador orsakade av lösningsmedel minskade radikalt.

Lön

Målarekortet

  • Målarekortet MasterCard är ett betal- och kreditkort helt utan årsavgift. Det kan vara ett bra komplement till ditt bankkort och ger dig möjlighet att jämna ut utgiftstoppar. Kortet är inte kopplat till ditt lönekonto, utan du får en räkning en gång i månaden, där du kan granska alla dina inköp innan du betalar. Dessutom ingår det en kompletterande reseförsäkring som ger dig trygghet när du är på resande fot.

  • Målarekortet MasterCard ges ut i samarbete kreditgivaren EnterCard Sverige AB, ett företag i Swedbankkoncernen.

  • Grundkraven för att ansöka om Målarekortet MasterCard är att du är medlem i Målarna, har fyllt 20 år, har en årsinkomst om minst 80 000 kronor, haft inkomst de senaste 6 månaderna och inte har några betalningsanmärkningar. En sedvanlig kreditprövning görs på varje ansökan och EnterCard som är kreditgivare tar ett kreditbeslut och beslut om köp- och kreditgränsen. Medlemmar kan beviljas en köp- och kreditgräns från 5 000 kronor till 60 000 kronor.

  • Du ansöker enkelt om Målarekortet genom att klicka på Ansök i vänstermenyn. Målarna samarbetar med EnterCard som gör en sedvanlig kreditprövning och fattar beslut om huruvida din ansökan ska beviljas eller inte.

    Du kan även ringa EnterCard Kundservice på 0771-94 94 00 för att be dem skicka en blankett till dig.

  • En förutsättning för att kunna ha Målarekortet MasterCard är att kortinnehavaren är medlem i Målarna. Om du går ur Målarna kommer du inte längre att ha rätt till medlemskortet eller Målarekortet MasterCard eftersom det är en medlemsförmån. Kortinnehavaren kommer att få ett brev som meddelar när Målarekortet MasterCard kommer att avslutas. Även om ditt kort avslutas och du inte längre kan göra köp kommer du att kunna fortsätta betala utestående saldo enligt gällande villkor. Om du vill kan du ansöka om ett nytt betal- och kreditkort från EnterCard Sverige.